Wednesday, August 4, 2010
Current Affairs 2010
31. Who won Wimbledon mixed doubles title ?
Answer: Paes-Black
Paes-Black won Wimbledon mixed doubles titleLeander Paes notched up his 12th Grand Slam title after he and Cara Black beat Wesley Moodie and Lisa Raymond 6-4, 7-6(5) to win the Wimbledon mixed doubles title.
32. Who was the cricketer recently got maaried on July 4, 2010 with his childhood girlfriend ?
Answer: Mahendra Singh Dhoni
Dhoni ties knot with longtime friend Sakshi in Dehradun on Sunday July 4, 2010 in a private ceremony attended only by family members and close friends, including a few of his team-mates.
33. Recently Bharat bandh in 2010 took place on ? why Bharat bandh is observing ?
Answer: Bharat Bandh took place on July 5 called by Bharatiya Janata Party (BJP) against price rise and announced for a 24-hour nationwide shutdown (Bharat Bandh).
34. Who reached WorldCup Semi finals in 2010 ?
Answer: Uruguay
Uruguay reached the World Cup semifinals for the first time since 1970, beating Ghana 4-2 on penalties.
35. When was IGI’s swanky Terminal 3 inaugurated and by whom ?
Answer: On July 3, 2010 Prime Minister Manmohan Singh inaugurated IGI’s swanky Terminal 3.
PM inaugurates IGI’s swanky Terminal 3The new terminal at the Indira Gandhi International Airport, the 6th largest in the world, can cater to 34 million passengers annually.
36. Who was the former minister surrenderd on July 3, 2010 in connection with the death case of Nadia Torrado (Friend) ?
Answer: Former Goa minister Pacheco surrenders on Nadia death case
Nadia death case: Former Goa minister Pacheco surrendersFormer Goa tourism minister Francisco “Mickky” Pacheco, charged with culpable homicide following the death of Nadia Torrado, was underground for nearly a month as the police began to look for him.
37. Which party demanded marriageable age of girls and boys to be lowered to 15 and 17 respectively in Haryana.
Answer: Jat Mahasabha, khap representative
According to Om Prakash Mann, Haryana president of All India Jat Mahasabha, the demand will be discussed at a sarv khap panchayat on July 17 at Meham Chaubisi Chabutara in Rohtak. The demand was raised at a meeting of khap representatives at Dhanana village.
38. Who was the IPL chief suspended and filed Rs 1200 crore fraud case by BCCI ?
Answer: Lalit Modi
39. One of the TRS MP arrested for alleged inflammatory speeches recently on July 2, 2010.
Answer: TRS MP Vijayashanthi arrested for alleged inflammatory speeches
40. Who awarded 13-time Grammy and two-times Oscar ?
Answer: Gustavo Santaolalla
41. Which Government banned a school textbook after growing outcry by Muslims over an “objectionable” illustration depicting about Prophet Mohammed ?
Answer: Nepal
The Nepal government banned a school textbook after growing outcry by Muslims over an “objectionable” illustration depicting Prophet Mohammed as a woman-like figure and containing “erroneous interpretations” of Islam. Mohammad Nizamuddin, senior vice-president of the Muslim Association Nepal, said that the books gave wrong information about Prophet Mohammed, erroneously describing him as the “founder of Islam”.
42. Who was the first matriculate from the tribe in forests Orissa ?
Answer: Baya Mankidia
Baya Mankidia (16) trekked 13kms daily and fought odds to do Orissa’s Mankidia nomadic tribe.
43. In 2010 which was declared as the fourth best among the top 10 luxury trains of the world by the travel magazine Conde Nast.
Answer: Palace on Wheels
Palace on Wheels has been declared the fourth best among the top 10 luxury trains of the world by the travel magazine Conde Nast.
44. CEO of Deutsche Bank
Answer: Anshu Jain
45. Which country is planning to build the world’s largest seawater desalination plant ?
Answer: Israel
46. Recently Archaeologists have found a 3,500-year-old town buried under the earth in the country’s northeastern region
Answer: Egyptian town
Archaeologists have found a 3,500-year-old Egyptian town buried under the earth in the country’s northeastern region of the Nile delta.
47. Which Two Countries had started talks on N-Ties ?
Answer: India, S Korea
48. Housing scheme Sahbhagita Awas Yojna was officially launched by ?
Answer: CM Ashok Gehlot
The public-private partnership module for affordable housing scheme Sahbhagita Awas Yojna’, was officially launched on June 19, 2010.
49. AICC president Sonia Gandhi’ s Birthday is on ?
Answer: June 19
50. Who was the PM want to hold bilateral talks with Prime Minister Manmohan Singh after the end of the G20 summit
Answer: Canadian Prime Minister Stephen Harper announced on Friday he will hold bilateral talks with Prime Minister Manmohan Singh after the end of the G20 summit.
51. Who are the persons have hands in Railway Recruitment Board 2010 Paper Leakage ?
Answer: The son of S M Sharma, chairman of the Railway Recruitment Board, Mumbai, who allegedly used the funds acquired by leaking exam papers to buy a Mitsubishi Pajero. The other accused are A K Jagannathan, former assistant divisional rail manager, and his son Srujan.
52. Who was the Tollywood director recently married on June 18, 2010 ?
Answer: Tollywood director Surender Reddy
Recently Tollywood director Surender Reddy tied the knot with Deepa.
53. Who was the Bollywood Actress married at the age of 41 years on June 18, 2010 ?
Answer: Manisha
The 41-year-old actress Manisha is set to tie the knot with businessman Samrat Dahal, 33.
54. What was the World Cup song in 2010 ? and by whom it was sanged ?
Answer: World Cup song “Waka Waka,”
World Cup song “Waka Waka,” was sang by Columbian pop queen Shakira and is to sing for a Bollywood film in future.
55. Which government has restricted access to the social networking site, Facebook, in Mantralaya.
Answer: The Maharashtra government has restricted access to the social networking site, Facebook, in Mantralaya.
India on June 18, 2010 successfully test-fired its indigenously developed, nuclear-capable, ballistic missile Prithvi-II from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, about 15 km from here off the Orissa coast.
56. Which are the countries supported Chinese for IPO
Answer: Singapore, Kuwait and Qatar
Three countries-Singapore, Kuwait and Qatar-have come forward with offers to buy huge quantities of shares in the Agriculture Bank of China to help it become the world’s biggest IPO. They have made it possible for the Chinese bank to send out a reassuring signal to investors by booking about 20% of the $23 billion offer in advance.
57. Recent studies revealed that Neurological disorders and stunted growth in kids were improved or cured by Using …………… milk.
Answer: Camel
58. Which country is against Pak-China nuclear deal ?
Answer: India
59. Which was the Mobile Company who took more than 600,000 orders ?
Answer: iPhone 4
Apple Inc said that it and its phone company partners took orders for more than 600,000 iPhone 4s in one day, the highest number it’s ever seen. The companies stopped taking orders for shipment by the June 24 launch day in the US.
60. What was the campaign launched by CM Narendra Modi recently ?
Answer: Kanya Kelavni campaign from N Guj villages
The three-day long Swarnim Shala Pravesh Utsav began in the state on June 17, 2010 with chief minister Narendra Modi launching the Kanya Kelavni Abhiyan (campaign for educating girls) in the remote villages in Rupanivas Koreti and Mamana in Vav taluka in Banaskantha district.



0 comments:
Post a Comment