Sunday, August 29, 2010

General Knowledge & Current Affairs Questions and Answers


1. India has signed an agreement to procure Advanced Jet
Trainer (Hawk) from which of the following countries ?
 (a) USA
 (b) UK
 (c) France 
 (d) Russia
 Ans: ( b ) UK
  
2. The United States has granted the status of ?major
non-NATO ally? to which of the following countries recently ?
 (a) Pakistan
 (b) India
 (c) Afghanistan
 (d) Myanmar
 Ans: ( a ) Pakistan
  
3. Who among the following persons bought the sword of Tipu
Sultan in London and brought it back to India ?
 (a) Ratan Tata
 (b) Mukesh Ambani
 (c) Vijay Mallya
 (d) Aditya Birla
 Ans: ( c ) Vijay Mallya
  
4. Which of the following companies became India?s first
listed IT firm to have crossed $1 billion turnover ?
 (a) Satyam
 (b) HCL
 (c) Wipro
 (d) Infosys Technologies
 Ans: ( d ) Infosys Technologies
  
5. Who among the following women has become the highest
individual scorer in an innings in Tests ?
 (a) Mithali Raj
 (b) Kiran Baloch
 (c) Diana Eduljee
 (d) None of these
 Ans: ( b ) Kiran Baloch
  
6. Who is the new Prime Minister of Sri Lanka ?
 (a) Chandrika Kumaratunga
 (b) Ranil Wickremesinghe
 (c) Mahinda Rajapakse
 (d) None of these
 Ans: ( c ) Mahinda Rajapakse
  
7. Hamas is a militant organization fighting against which
of the following countries ?
 (a) Sudan
 (b) Israel
 (c) Brazil 
 (d) Syria
 Ans: ( b ) Israel
  
8. Who among the following has become the first Indian to
score a triple century in Tests ?
 (a) Rahul Dravid
 (b) Sachin Tendulkar
 (c) V.V.S. Laxman
 (d) Virender Sehwag
 Ans: ( d ) Virender Sehwag
  
9. Who among the following has won the Femina Miss India
Universe 2004 title ?
 (a) Lakshmi Pandit
 (b) Sayali Bhagat
 (c) Tanushree Dutta
 (d) Jyoti Brahmin
 Ans: ( c ) Tanushree Dutta
  
10. The 9th South Asian Federation Games were held recently
in which of the following cities ?
 (a) Islamabad
 (b) Hyderabad
 (c) Kathmandu
 (d) Colombo
 Ans: ( a ) Islamabad
  
11. Which of the following parts of the poppy plant is used
for the extraction of opium ?
 (a) Capsules
 (b) Flowers
 (c) Leaves
 (d) Roots
 Ans: ( b ) Flowers
  
12. Who is the Chairman of the Twelfth Finance Commission ?
 (a) C. Rangarajan
 (b) N. N. Vohra
 (c) Bimal Jalan
 (d) Vijay Kelkar
 Ans: ( a ) C. Rangarajan
  
13. The first feature film (talkie) produced in India was
 (a) Hatimtai
 (b) Alamm Ara
 (c) Pundalik
 (d) Raja Harishchandra
 Ans: ( b ) Alamm Ara
  
14. During the Indian freedom struggle, ?The Deccan
Educational Society? was founded by
 (a) B.G. Tilak
 (b) Dadabhai Naoroji
 (c) G.K. Gokhale
 (d) M.G. Ranade
 Ans: ( d ) M.G. Ranade
  
15. A ?black hole? is a body in space which does not allow
any radiation to come out.   This property is due to its 
 (a) Very small size
 (b) Very large size
 (c) Very high density
 (d) Very low density 
 Ans: ( c ) Very high density
  
16. The ?Chilka Lake region? lies in between the deltas of 
 (a) Ganga and Mahanadi
 (b) Godavari and Krishna
 (c) Mahanadi and Godavari
 (d) Krishna and Kaveri
 Ans: ( c ) Mahanadi and Godavari
  
17. The 44th Amendment of the Indian Constitution withdrew
the Fundamental Right
 (a) To freedom of religion 
 (b) To constitutional remedies 
 (c) To property 
 (d) Against exploitation 
 Ans: ( c ) To property
  
18. The Legislative Council of a State in India can be
abolished or created by
 (a) The President of India in consultation with the Council
of Ministers of the State concerned 
 (b) The Legislative Assembly of the State concerned 
 (c) The Parliament at a joint sitting of both the Houses 
 (d) The Parliament, provided the State Legislative Assembly
passes a resolution to that effect 
 Ans: ( d ) The Parliament, provided the State Legislative
Assembly passes  a resolution to that effect
  
19. At which stage in its life cycle does the silk work
yield the fibre of commerce ?
 (a) Egg
 (b) Larva
 (c) Pupa
 (d) Imago
 Ans: ( c ) Pupa
  
20. Persons below the poverty line in India are classified
as such based on whether 
 (a) They are entitled to a minimum prescribed food basket
 (b) They get work for a prescribed minimum number of days
in a year 
 (c) They belong to agricultural labourer household and the
scheduled caste /tribe social group 
 (d) Their daily wages fall below the prescribed minimum wages 
 Ans: ( a ) They are entitled to a minimum prescribed food
basket
  
21. As per 1991 Census, which one of the following groups of
Union Territories had the highest literacy rate ?
 (a) Chandigarh and Dadra & Nagar Haveli
 (b) Delhi and Andaman & Nicobar Islands 
 (c) Andaman & Nicobar Islands and Pondicherry 
 (d) Pondicherry and Delhi 
 Ans: ( b ) Delhi and Andaman & Nicobar Islands
  
22. In order to win the Grand Slam in Tennis, a player must
win which one of the following groups of tournaments ?
 (a) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
 (b) Wimbledon, French Open, U.S. Open, Swedish Open
 (c) Wimbledon, French Open, Paegas Czec Open, U.S. Open
 (d) Davis Cup, Wimbledon, French Open, Australian Open
 Ans: ( a ) Australian Open, Wimbeldon, French Open, U.S. Open
  
23. ?Abhinava Bharat?, a secret society of revolutionaries,
was organized by
 (a) Khudiram Bose
 (b) V.D. Savarkar
 (c) Prafulla Chaki
 (d) Bhagat Singh 
 Ans: ( b ) V.D. Savarkar
  
24. Endoscopy, a technique used to explore the stomach or
other inner parts of the body, is based on the phenomenon of 
 (a) Total internal reflection
 (b) Interference 
 (c) Diffraction 
 (d) Polarisation 
 Ans: ( a ) Total internal reflection
  
25. Which one of the following lakes forms and international
boundary between Tanzania and Uganda ?
 (a) Chad
 (b) Malawi
 (c) Victoria 
 (d) Zambezi
 Ans: ( c ) Victoria

0 comments:

Post a Comment