26. Which one of the following Saint’s name is as associated with Shivaji?
(a) Ramanand
(b) Ram Das
(c) Chaitanya
(d) Tukaram
Ans : d
27. Who was the ruler of an Indian state who allied himself with the French?
(a) Nizam-ul-Mulk Asaf
(b) Alivardi Khan
(c) Saadat Khan
(d) Tipu Sultan
Ans : d
28 The final defeat of the Maratha confederacy came during the time of
(a) Wellesley
(b) Minto
(c) Hastings
(d) Cornwallis
Ans : c
29. The Island of Bombay was given to the English Prince Charles II as dowry by the
(a) Danish
(b) Dutch
(c) Portuguese
(d) English
Ans : c
30. Who among the following rulers belonged to the Holkar dynasty?
(a) Prithviraj
(b) Ahalyabai
(c) Tukoji
(d) Shivaji
Ans : c
31. When the East India Company came into existence, England was ruled by the
(a)Smarts
(b) Tudors
(c) Hanoverians
(d) Normans
Ans : a
32. Who laid the foundations of Portuguese power in India?
(a)Vasco da Gama
(b) Bartholomew Dias
(c) Affonso de Albuquerque
(d) none of these
Ans : c
33. Which of the following is not true about Haider Ali?
(a) Mysore under him was a cause of anxiety for British.
(b) He was a tactful general.
(c) He was an able administrator.
(d) He was a profound scholar.
Ans : d
34. Match the following
Places Settlement
A. Chandranagore 1.Dutch
B. Pulicat 2.Portuguese
C. Diu 3. French
D. Surat 4. English
A B C D A BC D
(a) 4 2 1 3 (b) 4 2 3 1
(c) 3 1 2 4 (d) 2 4 1 3
Ans : c
35 Bombay was taken by the English East India Company from
(a)The Portuguese
(b) Charles I
(c) Charles II
(d) the Dutch
Ans : c
36 The immediate successors of Shivaji’s descendants, who came to power in the Maratha kingdom, were the
(a)Bhonsles
(b) Peshawar
(c) Holkars
(d) Gaekwads
Ans : b
37 Tipu Sultan was defeated in Third Mysore War in 1790 by
(a)John Shore
(b) Warren Hastings
(c) Lord Cornwallis
(d) Sir John McPherson
Ans : c
38 Who among the following is known for his introduction of a new calendar, a new system of coinage and new scales of weights and measures?
(a) Murshid Quli Khan
(b) Tipu Sultan
(c) Nizam-ul-Mulk AsafJah
(d) Saadat Khan Burhan-ul-Mulk
Ans : b
39. The Maratha kingdom was founded by Shivaji during the reign of
(a) Muhammad-bin-Tughlaq
(b) Akbar
(c) Shahjehan
(d) Aurangzeb
Ans : d
40. Who among the following Maratha Generals restored Maratha control over the imperial Mughal govemmeat in Delhi in 1784?
(a)Tukoji Holkar
(b) Visaji Krishna
(c) Ragunath Rao
(d) Mahadji Sindhia
Ans : d
41. Which of the following Peshawar preached the ideal of Hindu- Padpadshahi?
(a) Balaji Vishwanath
(b) Baji Rao I
(c) Baji Rao II
(d) Madhav Rao
Ans : b
42. Who amongst the British Generals defeated Peshwa Baji Rao II?
(a)Outram
(b) Malcolm
(c) Elephantine
(d) Kitchener
Ans : b
43. Which Indian king requested Napoleon for help to drive the British from India?
(a)Rani of ihansi
(b) Jai Singh
(c) Shivaji
(d) Tipu Sultan
Ans : a
44 Who succeeded Siraj-ud-Daulah as Nawab of Bengal after the Battle of Plessey?
(a)Aliwardi Khan
(b) Mir Jafar
(c) Mir Kasim
(d) Shuja-ud-Daulah
Ans : b
46. Which one of the following is not correctly paired?
(a) Peshwa-Poona
(b) Gaekwad-Baroda
(c) Bhonsle-Indore
(d) Scindhia-Gwalior
Ans : c
47 Tranquebar on the Tamil Nadu coast was a colonial outpost of the
(a) Portuguese
(b) French
(c) Dutch
(d) Danish
Ans : b
48 Which of the following pairs is correctly matched?
(a) Battle of Buxar – Mir Jafar vs. Clive
(b) Battle of Wandiwash – French vs. East India Company
(c) Battle of Chilianwala – Dalhousie vs. Marathas
(d) Battle of Kharda – Nizam vs. East India Company
Ans : b
49 Shivaji was crowned as an independent king at
(a)Poona
(b) Surat
(c) Raigarh
(d)Singhagarh
Ans : c
50 Development of architecture was at its peak during
(a) Chola period
(b) Mughal period
(c) Gupta period
(d) Pandya period
Ans : c



0 comments:
Post a Comment